Програмски документи

Програмски документи

На оваа страница можете да ги најдете релевантните документи за имплементација на Програмата за “ИПА ПГС 2016-2020 Србија – Северна Македонија”, и Програмата за “ИПА ПГС Србија-Северна Македонија 2021-2027”

Правната основа на ЕУ за развој на оваа програма за прекугранична соработка во главно вклучува:

•Регулатива (ЕУ) бр. 231/2014 на Европскиот парламент и на Советот од 11 март 2014 година за воспоставување на Инструмент за претпристапна помош (ИПА II);

•Регулатива (ЕУ) бр. 236/2014 на Европскиот парламент и на Советот од 11 март 2014 година за утврдување на заеднички правила и постапки за спроведување на инструментите на Унијата за финансирање на надворешни активности;

•447/2014 од 2 мај 2014 година за посебните правила за спроведување на Регулативата (ЕУ) бр. 231/2014 на Европскиот парламент и на Советот за основање и Инструментот за претпристапна помош (ИПА II).

•Регулатива (ЕУ) 2021/1529 на Европскиот парламент и на Советот од 15 септември 2021 година за воспоставување на Инструментот за претпристапна помош (ИПА III)

•Делегирана Регулатива (ЕУ) 2021/2128 на Комисијата од 1 октомври 2021 година за дополнување на Регулативата (ЕУ) 2021/1529 на Европскиот парламент и на Советот, во однос на утврдување одредени специфични цели и тематски приоритети за помош во рамките на Инструментот за Препристапна помош (ИПА III)

•Регулатива за спроведување (ЕУ) 2021/2236 на Комисијата од 15 декември 2021 година за специфичните правила за спроведување на Регулативата (ЕУ) 2021/1529 на Европскиот парламент и на Советот за воспоставување Инструмент за претпристапна помош (ИПА III)

•Одлука за спроведување на Комисијата C(2022) 3739 од 3 јуни 2022 година за финансирање на програмата за прекугранична соработка Србија – Северна Македонија за 2021-2027 година, со која се утврдува програмскиот документ ИПА III 2021-2027 година, поставувајќи го Програмскиот документ ИПА III 2021-2027 година.

За повеќе информации за Инструментот за претпристапна помош обратете се на: https://ec.europa.eu/neighbourhood-enlargement/instruments/overview_en

Програмски документи:

Календар догађаја

јули 2024
П В С Ч П С Н
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Login to your account below

Fill the forms bellow to register

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.